vineri, 3 februarie 2012

Frunze de zmeur - Rubus idaeus

Un stimulent uterin cu proprietati astringente si tonice
Aunt un reglator hormonal puternic, anti-acid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic.

Frunze de zmeur sunt încă utilizate pentru naştere ușoară, probabil datorită capacităţii de a consolida muschii longitudinali al uterului. Femeile insarcinate din China, Europa si America le foloseau pentru o serie intreaga de probleme associate cu sarcina - greturi, sangerari, anemie, in timpul travaliului sunt un bun tonifiant pentru muschii pelvici si pentru uter. Ajuta la refacerea uterului si previne sangerarile postpartum, dar nu se recomanda pe perioada alaptarii, deoarece proprietatile astringente scad cantitatea de lapte.
Pentru femeile la menopauza, ceaiul de zmeur pastreaza tonusul uterului si scade intensitatea bufeurilor.
Un decoct de frunze de zmeur poate fi utilizat pentru a ameliora diareea.
Intern: dismenoree, sindrom premenstrual, uter fibromatos, chist ovarian, fibrom uterin, noduli mamari, adjuvant in cancerul genital si mamar, tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, transpiratie), hemoragie, hemoragie uterina, pielonefrita, cistita, prostatita, ulcer gastro-duodenal, regurgitatii acide, gastrita, diaree, enterocolita, gastrita hiperacida, ulcer gastric, pirosis, tuse, raceala, bronsita, afectiuni ale prostatei.
Extern, frunzele sunt folosite ca un colir pentru conjunctivita, ca apa de gura pentru afte bucale, eczeme infectioase, conjuctivita, nevralgii dentare, rani, eruptii tegumentare, răni, sau în afecțiuni vaginale. Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant.
Fructele sunt hrănitoare şi uşor astringent.
Frunze de zmeur sunt, de asemenea, utile în tratarea disconfort premenstrual.
Pulbere:
 1 lingurita de pulbere de frunze uscate de zmeur, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 28 de zile, 2 luni sau mai mult. Pulberea se tine sub limba, vreme de 15- 20 minute,  apoi se inghite cu apa.

0 comentarii: