luni, 27 decembrie 2010

Lucernă, pentru anemie

Lucerna este una din cele mai vechi plante folosite de către om. Este bogată în vitamine, în special în beta-caroten si vitaminele C, E, si K.

Pentru anemie:

Mâncați-o pe sandwich-uri, adauga seminte de lucerna la salate sau gătește  lucerna ca pe o legumă.

Beți ceai de lucerna (infuzează una sau două linguriţe de lucernă,  în apă fiartă, timp de 10-20 de minute).

Luaţi capsulele lucernă sau extracte.

Este bogata in vitamina C, care ajuta organismul sa absoarba fierul din alimente.

Atenție!

Unele persoane care au luat  lucernă  într-o formă concentrată au dezvoltat simptome de tip lupus, cum ar fi dureri musculare, oboseală, anormală imunitate, tulburări renale şi anticorpi antinucleari în sânge. Medicii cred că aceste simptome sunt o reacţie la L-canavanin, un aminoacid din lucernă. Oamenii care au deja lupus ar trebui să evite lucerna.

În cazuri rare, unii au suferit de inflamarea pielii, de tulburări gastro-intestinale. Reacţiile cutanate sunt probabil rezultatul unei alergii la lucernă.

Lucerna poate provoca scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Medicii recomanda femeilor însărcinate sau care alăptează să evite suplimentele de lucerna, cum ar fi tincturi, extracte şi comprimate, dar să o manânce ca aliment este, în general, în siguranţă.

Lucerna poate interacţiona cu anumite tipuri de medicamente şi poate modifica nivelul de potasiu si calciu din organism. De asemenea, conţine fito- estrogeni  care ar putea interacţiona cu hormonii proprii organismului sauar putea modifica echilibrul hormonal al organismului.  

Este mai sigur să se mănânce ca un produs alimentar, decât să se ia  în forme concentrate, cum ar fi extrase şi comprimate.  

0 comentarii: