Iată câteva fragmente din sfaturile date unor persoane cu probleme intestinale (cel mai adesea, colite), în care şofranul și ulmul sunt indicate pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor digestive.
Se poate folosi ulmul alb - Ulmus fulva, care este un emolient pentru mucoasa sensibilă sau inflamată a sistemului digestiv. Poate fi folosit in gastrita, ulcer gastric sau duodenal, enterita, colita, diaree, proctită. Constituie și un ajutor pentru convalescenti, asimilandu-se cu usurinta. Pentru diaree, actioneaza ca un astringent si ca un calmant. Extern, cataplasmele sunt indicate pentru furuncule, abcese, ulcere, fisuri anale, arsuri.
Decoctul se face cu o parte pudra din coaja la 8 parti de apa. Se fierbe usor, 10-15 min. Se bea jumatate de cana, de trei ori pe zi. Cataplasma - se amesteca coaja macinata mare cu apa fierbinte, pentru a face o pasta.
Pentru boli extreme, toată apa băută de pacient să conţină fie ulm sau sofran. Pentru boli mai puţin severe, e suficientă utilizarea regulată (o dată sau de două ori pe zi), ca orice ceai.
- Scoarţa de ulm stinge setea, da o anumită stabilitate stratului de mucus prin reacţia sa, cu condiţia să se ia de două de trei ori pe zi împreună cu cantităţi mici de ceai de șofran galben. Ceaiul de șofran se face prin macerare (nu fierbere) și doza ar fi una - doua lingurite.
- se bea ceai răcit de coajă de ulm. Șofraul - cât se ia un vârf de cuţit, între degetul mare si aratator, se pune într-o ceaşcă de apă clocotită, se lasă să stea timp de 30 minute, se strecoara, se răceşte şi se bea. Acesta se ia în fiecare zi ...
- scoarța de ulm poate fi luată în fiecare zi, va fi de ajutor pentru bolile tubului digestiv, mai ales colon. Un vârf de cuţit de scoarță se pune într-o cană, se toarnă apă clocotită şi se lasă timp de douăzeci - treizeci de minute, apoi la rece şi se bea.
- Aceste inflamatii sunt produse de congestie, lipsa elementelor adecvate pentru activitatea sistemului, aciditate, iritatii.Pot apărea crampe și digestia incompletă; şofranul și ulmul reduc iritarea.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu